.

Acasa Despre Site oficial SPER Agentia Nationala pentru Romi

miercuri, 8 iulie 2009

Proiectul de COD ETIC ONLINE




Aşa cum v-am promis, vă prezentăm mai jos, concluziile dezbaterii despre discriminarea în mediul virtual organizată de S.P.E.R.

Organizatorii au atras atenţia asupra discursului intolerant propagat prin intermediul internetului şi au formulat, împreună cu invitaţii la dezbatere, textul primului cod etic antidiscriminare ce urmează a fi aplicat în mediul virtual.

Codul etic rezultat conţine un set de principii şi preambul, în care sunt enumerate ideile fundamentale care stau la baza normelor deontologice propuse prin acest document.
Următoarele acţiuni din cadrul proiectului guvernamental S.P.E.R. vizează promovarea codului pentru a fi asumat de cât mai multe medii online.

Vă invităm să citiţi textul codului, aşa cum a rezultat din dezbaterea din 7 iulie. Timp de 14 zile, puteti să comentaţi direct pe blog sau scriind la adresele teo.zabava@ldk.ro sau sper@ldk.ro.

COD ETIC ANTIDISCRIMINARE
DOCUMENT IN LUCRU

I. Preambul
Fiecare persoana are dreptul inviolabil la libera exprimare atat timp cat acesta nu afecteaza drepturile fundamentale ale altor persoane.
Media online este un instrument care aduce noi posibilitati de comunicare si noi modalitati de a servi publicul.

Ca orice mijloc de comunicare in masa, media online trebuie sa-si cladeasca credibilitatea, asa cum a facut si media traditionala. Un mijloc prin care media online poate dobandi credibilitate si isi poate spori calitatea este asumarea unor mecanisme de autoreglementare asemanatoare celor din media traditionala.

Continutul generat de utilizatori este o componenta esentiala in construirea unor comunitati online si in exploatarea potentialului de interactivitate oferit de Internet. De asemenea, continutul generat de utilizatori este un element al mediei online ce contribuie la extinderea pietei ideilor, oferind posibilitatea de a aprofunda anumite teme de interes si conectand oameni cu interese asemanatoare.

Moderarea echilibrata a forumurilor de discutii contribuie la imbunatatirea calitatii intregului continut, adaugand forta si incredere elementelor de continut online, dinamizand dezbaterile. Prin contrast, dezbaterile nemoderate pot duce la insulte, atacuri la persoana si comentarii de calitate indoielnica, care pun intr-o lumina nefavorabila produsul promovat.
Demersul redactarii unui cod etic pentru media online vine ca o alternativa la initiativele legislative recente care risca sa afecteze grav libertatea de exprimare. Legislatia existenta contine deja reglementari care sanctioneaza penal discursul ce incita la ura, xenofobia, negarea holocaustului sau promovarea ideologiilor fasciste.

Acest cod etic trebuie vazut ca un set de aspiratii si nu ca un set de reguli. Principiile etice prezente aici se aplica oricarei forme de continut online: text, audio, video, fotografii.
Societatea este diversificata atat din punct de vedere al culorii pielii, apartenentei etnice, nationalitatii, orientarii sexuale, sexului cat si din punctul de vedere al opiniilor, viziunilor politice, religiei. Codul etic este un indrumar bazat pe principii etice care stau la baza oricarei societati deschise, in care oamenii nu sunt exclusi social pe baza etniei, culorii pielii, orientarii sexuale etc.

Codul nu are un mecanism propriu - zis de implementare. Implementarea principiilor etice existente aici se face prin asumarea acestuia de catre fiecare actor implicat.

II. Norme
In redactarea materialelor si moderarea comentariilor care mentioneaza minoritati si grupuri vulnerabile, jurnalistii, bloggerii, administratorii paginilor web si moderatorii continuturilor online, cu responsabilitate, vor:

- promova libertatea de exprimare, incurajand dezbaterea de idei si discutiile in contradictoriu, chiar si atunci cand nu sunt de acord cu continutul acestora;
- respecta partenerii de dialog, combătând ideile, dar nu atacand partenerii de dialog!
- descuraja discriminarea prin intermediul internetului; insultele sau afirmatiile rasiste, homofobe, sexiste sau discriminatorii fata de alte minoritati sau grupuri dezavantajate si incitarea la ura sunt intolerabile;
- evita incitarea la violenta si la comiterea de ilegalitati prin mesaje si comentarii;
- respecta demnitatea semenilor lor si vor evita mentionarea apartenentei la o anumita minoritate sau grup vulnerabil daca acestea nu sunt relevante, indiferent dacă este vorba de o minoritate nationala, etnica, rasiala, religioasa, sexuala, de vârstă sau de dizabilitate, precum si orice alt criteriu care ar putea genera discriminarea;
- evita utilizarea stereotipurilor si prejudecatilor cu privire la rasa, varsta, sex, orientare sexuala, religie, etnie, dizabilitate, statut seropozitiv sau orice alt criteriu; isi vor identifica propriile stereotipuri si prejudecati si se vor asigura ca nu le afecteaza comunicarea;
- respecta dreptul fiecarei persoane sau grup de persoane la autoidentificare/ de a fi numit asa cum isi doreste.
Principiile expuse mai sus se vor aplica inclusiv moderarii forumurilor/blogurilor/paginilor web ale mediilor online sau traditionale.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire