.

Acasa Despre Site oficial SPER Agentia Nationala pentru Romi

luni, 29 iunie 2009

JURNALUL VIZITEI IN COMUNITATILE DE ROMI TULCENE - ULTIMA ZI

In a treia si ultima zi, facem o scurta vizita la Ciucurova pentru a intalni romii rudari (lucratori in lemn). Ciucurova este o comuna destul de mare in care traiesc 170 de familii de romi. Privelistea satului, a caselor si dealurilor verzi este atat de idilica incat nu vrem sa mai plecam. Dupa ce am primit si o paine enorma, coapta pe vatra, am uitat de orice. L-am vizitat pe Ciolea (Stan Panait), rom rudar care, dupa ce ne-a aratat cum se face o lingura de lemn, ne-a si facut cadou cate una la fiecare. Nu poate trai numai din comertul cu linguri (pe care le vinde cu 1,2 lei). Nu prea se mai vand...

In comparatie cu romii din Babadag si Tulcea, romii rudari sunt curati, au case ingrijite, chiar daca din chirpici. Sunt muncitori, dar saraci. Din pacate, nu prea au ce munci pentru a putea trai decent. Primesc ajutor social, muncesc cu ziua in agricultura sau pleaca in strainatate. Aici toti isi dau copiii la gradinita si apoi la scoala. Daca nu ar fi atat de saraci, cred ca rudarii din Ciucurova ar fi cei mai fericiti dintre romii tulceni pentru ca traiesc intr-un loc de vis. Cu totii ne-am indragostit de satul lor.
Dupa un pranz scurt, din pacate am pornit spre Bucuresti.

Inchei acest jurnal cu speranta ca jurnalistii au fost la fel de impresionati ca si mine de ceea ce au gasit in Tulcea si aceasta experienta ii va motiva in tratarea in presa a subiectului “romi” din mai multe unghiuri de vedere decat pana acum.

Pentru mine, a fost inca o confirmare ca generalizarile negative pe care le citim sau le intalnim in comunicarea directa cu ceilalti apar doar din necunoastere si superficialitate, desi astazi, in Romania, la fel ca in toate statele civilizate, discriminarea este o actiune care se pedepseste prin lege. Romanii ar trebui sa afle aceste lucruri si din presa si sa priveasca altfel la cei de langa ei, de alta etnie.

Curajosii participanti la aceasta adevarata aventura si carora echipa S.P.E.R. le multumeste si ii invita sa comenteze cele spuse mai sus sunt: CECILIA PĂTRĂHĂU - Radio Constanţa (SRR), ELENA TUDOR - Europa FM, CRISTINA HURDUBAIA si operatorul Stefan Stoica - Realitatea TV, VLAD URSULEAN - România liberă, ALINA BĂDĂLAN si fotograful Ovidiu Mickis - Gândul, MARIAN TUROSU - Academia Caţavencu, OANA ROŞCA si operatorul Vlad Nicu - TVR - Redacţia Minorităţi, SORANA ENOIU - National Geographic.

Cu drag,
Marta Banescu

PS: Toate fotografiile de la link-ul urmator sunt numerotate cronologic si au nume pentru a putea identifica detalii ale povestii din jurnal:

http://picasaweb.google.com/sperorg/VIZITAINCOMUNITATILEROMEDINTULCEA2527Iunie#

1 comentarii:

  • La joi, iulie 02, 2009 1:02:00 p.m. , Anonymous georgian a spus...

    cred ca ai avut o super experienta...si eu sunt fascinat de oameni cu o cultura diferita de a noastra...din pacate nu cred ca pot intra singur in interiorul unei minoritati. mai ales romii, mi se par destul de "inchisi". Bravo!

     

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire