.

Acasa Despre Site oficial SPER Agentia Nationala pentru Romi

duminică, 6 septembrie 2009

Vizionare in premiera a Filmelor realizate de catre cei 400 de copii romi, despre istoria etniei lor

Marţi, 01 septembrie, pe terasa de la Green Hours, am văzut film şi am povestit despre taberele SPER de la Timişul de Sus împreună cu invitaţi oficiali din partea organizaţiilor roma şi din partea presei, împreună cu trainerii şi voluntarii implicaţi în aceste tabere şi, evident, împreună cu toţi colegii din echipa SPER: Ciprian, Mircea, Raluca, Mircea mic, Irina, Dragoş, Christina şi Marta.

Cel mai important invitat a fost publicul larg, curios să vadă filmul realizat de cei peste 400 de copii romi cu care am lucrat în tabără. A fost un public empatic, cald, care a aplaudat şi a zâmbit sau a rămas pe gânduri după fiecare dintre cele 15 episoade adaptate după istoria etniei rome. "Am aflat lucruri pe care nu le ştiam despre romi", mi-a spus impresionată Marion (jurnalistă franceză în România).

Pentru echipă şi pentru staff-ul care ne-a ajutat, timp de 3 săptămâni, în august, la Timişul de Sus, a fost un moment de trei ori emoţionant: o dată pentru că am revăzut filmul realizat împreună cu copiii; a doua oară, pentru că am retrăit, astfel, "filmul" real al frumoaselor zile de tabără; şi încă o dată, pentru că am simţit solidaritatea publicului.

Chiar dacă nu au fost prezenţi, copiii romi care au venit în tabere din toată ţara şi care au făcut toate acestea posibile, au fost, simbolic, principalii invitaţi ai serii şi principalii ei beneficiari. Sunt convinsă că nu puţini dintre cei prezenţi au continuat să-şi amintească, mult după această seară, mesajul care a revenit de 15 ori pe ecran în timpul vizionării: Discriminarea romilor se învaţă acasă. Cunoaşte-i înainte să-i judeci!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire