.

Acasa Despre Site oficial SPER Agentia Nationala pentru Romi

luni, 7 septembrie 2009

ESMA REDZEPOVA- “Regina Balcanilor” sau “a doua Maică Tereza”, o nominalizată la Premiul Nobel Pentru Pace vine la PLAI


Cea supranumită „Regina Balcanilor”, ESMA REDZEPOVA, s-a născut la Skopje în 1943, într-o familie mixtă – rromă-evreiască. A fost primul artist balcanic care a reuşit să popularizeze muzica ţigănească în afara etniei sale, la începutul anilor 1960. Esma este celebră în lumea întreagă pentru arta sa şi pentru activităţile umanitare, datorită cărora a ajuns să fie considerată de unii drept „cea de a doua Maică Tereza”.

Esma a obţinut titlul de Regina Cântecelor Romani cu ocazia primei ediţii a World Festival of Romani Music care a avut loc în India în 1976. La festivalul Roma Experiences de la Moscova din anul 2000, Esma a fost laureată ca Interpreta roma a secolului. Esma, împreună cu Ansamblul Teodosievski, au cântat pentru numeroşi şefi de stat, printre care premierul indian Indira Ghandi. Per ansamblu, Esma este de patru decenii într-un turneu continuu cu Ansamblul Teodosievski, alături de care a susţinut peste 15.000 de concerte, dintre care 2000 umanitare, în mai mult de 30 de ţări.

Activităţile umanitare ale Esmei sunt cunoscute în lumea întreagă şi se derulează şi astăzi prin intermediul Casei Umanităţii şi a Muzeului Muzicii Esma şi Stevo Teodosievski – instituţie fondată de Esma Redzepova şi donată ulterior oraşului Skopje şi Republicii Macedonia ca institut de prezervare a tradiţiilor culturale. Esma s-a ocupat fără întrerupere de programe de asistenţă şi sprijin pentru romii oprimaţi din Macedonia precum şi pentru refugiaţii din Kosovo. Este preşedinte de onoare al Crucii Roşii Macedoneene, al cărei activist este încă din copilărie. Institutul Biografic American i-a decernat Medalia de Onoare în anul 2000, iar Confederaţia Femeilor Roma a proclamat-o „Femeia Mileniului”. În 2002 a primit Premiul Maica Tereza şi titlul de Ambasador al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţii în Macedonia. Priorităţile sale, în momentul de faţă, sunt cele legate de finanţarea de operaţii pentru cei care au nevoie şi nu pot să şi le permită, precum şi activitatea de donator pentru sănătate şi pentru educaţie. Bogata activitate umanitară i-a adus două nominalizări la Premiul Nobel pentru pace.

Cititi in continuare desprev Ema Redzepova aici: http://www.plai.ro/muzica/esma-redzepova/

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire