.

Acasa Despre Site oficial SPER Agentia Nationala pentru Romi

luni, 2 martie 2009

Ziarul Adevarul a incalcat normele deontologice- Protest initiat de Agentia de Monitorizare a Presei

„Harta hoţilor ţigani români din metroul de la Madrid” - Revista presei spanioleFirma care asigură secutritatea în metroul din Madrid a realizat o hartă- pliant în care sunt indicate zonele în care operează de cele mai multe ori hoţii, majoritatea ţigani de naţionalitate română.
„Portofelul tău este în pericol în această staţie”, intitulează ziarul „El Pais”, un articol în care este prezentată iniţiativa unei firme de securitate care a tipărit un pliant cu o hartă a celor mai periculoase staţii de metrou. Cartea de instrucţiuni pe care o primeşte fiecare angajat al firmei de securitate Prosegur, care se ocupă cu paza şi protecţia staţiilor de metrou din Madrid, conţine o hartă cu zonele cele mai populate de hoţi. Conform declaraţiilor oferite publicaţiei spaniole de către angajaţii firmei de securitate, majoritatea celor care fură în metrou sunt rromi, cetăţeni români.


Catre redactia cotidianului Adevarul
In atentia domnilor Adrian Halpert, Laurentiu Ciocazanu, Grigore Cartianu


In editia din 24 noiembrie, ziarul pe care il conduceti a publicat un articol semnat de Roxana Poll si intitulat “Harta hotilor tigani romani din metroul de la Madrid” - Revista presei spaniole”.
Parcurgand textul articolului aflam ca o firma de securitate din Madrid a realizat o harta a zonelor “in care operează de cele mai multe ori hoţii, majoritatea tigani de nationalitate romana.” Mai departe, autoarea ne spune ca, “Conform declaratiilor oferite publicatiei spaniole de catre angajaţii firmei de securitate, majoritatea celor care fura in metrou sunt rromi, cetateni romani”.
Am verificat informatia si am constatat ca ziarul spaniol citat de jurnalista Roxana Poll nu face nicio referire la “tigani” sau “romi”, vorbind exclusiv de infractorii “romani” sau de alte nationalitati care opereaza in capitala spaniola.
Consideram ca ziarul pe care il conduceti se face responsabil de un grav act de dezinformare intentionata, publicand o informatie inventata de jurnalista Roxana Poll.
Dincolo de flagranta incalcare a normelor profesionale, actul comis se incadreaza, conform legii nr. 48/2002 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare la art. 19. “Constituie contraventie, conform prezentei ordonante, daca fapta nu intra sub incidenta legii penale, orice comportament manifestat in public, avand caracter de propaganda nationalist-sovina, de instigare la ura rasiala sau nationala, ori acel comportament care are ca scop sau vizeaza atingerea demnitatii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, indreptat impotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunitati si legat de apartenenta acestora la o anumita rasa, nationalitate, etnie, religie, categorie sociala sau la o categorie defavorizata ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuala a acestuia."

Scopul acestei manipulari are o motivatie rasista care nu este greu de demonstrat. Asocierea infractiunii cu o etnie oarecare constituie o incalcare flagranta a deontologiei profesionale si un act de iresponsabilitate jurnalistica de natura sa promoveze stereotipuri si prejudecati.

Speram ca ziarul Adevarul sa isi castige statutul de ziar de calitate respectand normele profesionale si publicul cititor, precum si dand dovada de responsabilitate fata de societate.

Razvan Martin
coordonator al Departamentului Anti-discriminare

Sursa originala- El Pays, Spania: http://www.elpais.com/articulo/madrid/cartera/peligra/estacion/elpepuespmad/
20081124elpmad_1/Tes

Sursa Adevarul: http://www.adevarul.ro/articole/harta-hotilor-tigani-romani-din-metroul-de-la-madrid-revista-presei-spaniole.html

2 comentarii:

  • La luni, martie 02, 2009 5:43:00 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

    atata timp cat sunt in Romania, spun ca sunt romi si au tot felul de beneficii, precum locuri speciale in scoli, licee si facultati de top. cand pleaca afara cu "afaceri" si sunt intrebati, spun ca sunt romani, si contribuie la distrugerea imaginii acestei tari.

     
  • La marți, martie 03, 2009 3:08:00 p.m. , Blogger S.P.E.R- Stop Prejudecatilor despre Etnia Roma a spus...

    Atat in Romania cat si in afara tarii, ei sunt romi, cetateni romani. Trebuie sa fim atenti la aceasta diferentiere, dintre etnie si cetatenie. In alta ordine de idei,romii, la fel ca romanii, sunt astazi victime ale unei derive de valori. Nu putem invinovati o singura categorie pentru ceva ce se cheama "imaginea tarii.

     

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire