.

Acasa Despre Site oficial SPER Agentia Nationala pentru Romi

luni, 2 martie 2009

"Lectia americana- Cand va vota si Romania un Obama?" ( www.ziare.com)

Ne place sau nu, Statele Unite ale Americii au dat din nou lumii o uriasa lectie de democratie. Americanii au trimis pentru prima data in istoria lor un negru la Casa Alba.

Votul acesta marcheaza un moment de cotitura, o schimbare profunda de care majoritatea observatorilor s-a indoit pana in ultima clipa.

Si totusi, tara in care cu numai 50 de ani de urma casatoriile intre albi si negri erau interzise, tara care avea o gramada de legi rasiale chiar pe vremea nasterii viitorului presedinte a reusit sa-si depaseasca fobiile si cliseele printr-un vot care va ocupa cu siguranta un loc cu totul aparte in istoria lumii.
[…]
Va imaginati romanii votand un presedinte cu origine tiganeasca asumata? Sau un maghiar? Varianta ar fi exclusa din start, fara a conta cat de capabil sau ce program are candidatul atat de nepotrivit, nu-i asa, etnic.

Este si acesta un prag psihologic, o varsta a democratiei in care mentalitatea se distileaza. Dupa 200 de ani, americanii l-au facut.
[…]
Pana si aceasta rusine ar fi aratat deja o schimbare de mentalitate, dar a fost cu mult mai mult. Romanilor nu le este rusine sa fie rasisti. Fac chiar un titlu de glorie din asta.
[…]
Americanii stiu ca nu pot pretinde schimbarea daca nu pun umarul la ea, ca nu pot astepta solutii daca nu incearca sa le inteleaga si nu le voteaza pentru ele, ca, la urne, sunt cei dintai care-si decid viitorul.

Pana la urma, au aratat din nou de ce sunt cea mai puternica democratie a lumii.

Ioana Ene

Sursa si articol integral:
http://www.ziare.com/Lectia_americana__Cand_va_vota_si_Romania_un_Obama__-464999.html

3 comentarii:

  • La luni, martie 02, 2009 5:38:00 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

    Romanii vor vota un Obama atunci cand va exista unul cu adevarat. Obama a avut sansa pentru ca, pe langa calitatile sale politice incontestabile, a reusit sa isi creeze imaginea unui candidat al tuturor americanilor, nu doar al minoritatii afro-americane. La noi, ungurii candideaza pentru unguri, romii pentru romi. In plus, nu mi se pare corect sa comparam cazul SUA, unde minoritatile nu cer autonomie, cu tara noastra, unde parintii isi ameninta copiii spunandu-le "daca nu esti cuminte, te fura tiganii". Sunt destule cazuri, insa, si in Romania, in care cei de etnie roma s-au afirmat in diverse domenii, fara mari dificultati.

     
  • La luni, martie 02, 2009 5:48:00 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

    Liderii politici maghiari din Romania si-au facut destul de clara dorinta de autonomie si segregare. Atata timp cat se pastreaza atitudinea aceasta, este evident ca cetatenii romani, de etnie romana, nu vor sustine un astfel de candidat. Nu vad nimic nedemocratic in asta. De asemenea, sa nu uitam care a fost ponderea ministrilor maghiari in guvernul Tariceanu. Cati senatori de culoare au americanii?
    Cat despre etnia rroma, asteptam iesirea la rampa a vreunui candidat sau a unei organizatii. Singura stire despre vreo organizatie rroma pe care am auzit-o si retinut-o pana acum a fost aceea cu vinzarea locurilor rezervate rromilor in licee de catre directorii institutiilor care se ocupau cu alocarea acestora. Directori de etnie rroma.
    Cand va vota Romania un Obama? Cand o sa apara unul.

     
  • La marți, martie 03, 2009 3:19:00 p.m. , Blogger S.P.E.R- Stop Prejudecatilor despre Etnia Roma a spus...

    Situatia e comparabila avand in vedere datele istorice - robia romilor /sclavia afro-americanilor, forma de eliberare de sub sclavie,fara programe de integrare, si discriminarea care a urmat. Tine de maturitatea unei democratii, pana la urma, sa formeze politicieni redutabili din randurile minoritatilor, pe care sa-i accepte ca presedinti.

     

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire